HOME  |   OVERZICHT OEFENINGEN  |   PRIVACY  |   CONTACT  
KLOKKIJKEN

ANALOGE KLOK LEREN

Analoge klok relatief aflezen (halve uren).

klokrekenen spel

HOE LAAT IS HET?

Klokkijken is voor kinderen een belangrijke vaardigheid om zich later later in de maatschappij te begeven. Vaak komt klokrekenen onvoldoende systematisch aan de beurt en ontbreekt er een uitgewerkte leerlijn met didactische tips.

Een moderne leerlijn kloklezen heeft aandacht voor analoog (wijzerklok) en digitaal (cijferklok) klokkijken. Het is noodzakelijk om de leerlingen stap voor stap en met voldoende herhaling in contact te brengen met deze moeilijk, maar wel belangrijk, onderdeel van het rekenen. Nadat kindeen oefeningen hebben gemaakt met de hele en halve uren, komt 'kwart voor' en 'kwart over' aan de beurt.

Koppel het kloklezen steeds aan momenten uit het leven van de kinderen als opstaan, naar school gaan, speeltijd, lunchpauze, gaan slapen, weekend, ... Steeds meer scholen opteren ervoor om eerst het eenvoudiger digitaal kloklezen aan te brengen en pas in een tweede fase het analoog klokrekenen.

Ook het bestaan van de 24-uur klok vraagt de nodige inoefening De kinderen leren bijvoorbeeld het verschil tussen 08:00 uur en 20:00 uur.

Het uiteindelijk doel is dat leerlingen zowel de cijferklok als de analoge klok beheersen in toegepast klokkijken door te werken met vertrektijden van de bus, lezen van de televisiegids, kalender gebruiken, ...